2015. október 10., szombat

Diós csokoládétorta (kicsi)

5 torta "csatája" 3.rész
Diós csokoládétorta— kicsi

(18 cm-es tortaformához)
Olivér tarokkostársunk s népes családja volt látogatóban a testvérénél itt. Nekik készítettem ezt a tortát. A jogásztortánál ismertetett piskótát sütöttem meg, csak most —a gluténmentesség jegyében— kukoricalisztből. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=114449795559921&id=100009847020023&pnref=story


Piskóta:

ü  3 tojás
ü  175 g porcukor
ü  5 evőkanál víz
ü  75 g darált dió
ü  150 g kukoricaliszt
ü  fél csomag sütőpor

A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket a porcukor egyharmadával kemény habbá vertem. A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem, több részletben hozzáadtam a vizet, mindegyik után alaposan kikevertem a masszát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, majd a diót. Végül a fehérjék habjával lazítottam. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem, a tésztát óvatosan beleöntöttem, majd a forma falára felhúztam (nem eléggé, mert így is domború lett a sütés után). 180 fokos sütőben 50 percig sütöttem. Melegen kivettem a formából, és 4 lapra vágtam szét. A kukoricaliszt miatt kissé morzsálódik, de ha ez kell az egészségesebb életmódhoz, ám legyen. J A lapokat kihűtöttem.

Krém:

ü  500 ml tej
ü  2 tojás
ü  70 g kukoricakeményítő
ü  220 g cukor
ü  100 g étcsokoládé

A tojássárgáját a keményítővel (továbbra is a gluténmentességet szem előtt tartva) és 150 ml tejjel csomómentesre elkevertem. A fehérjét a cukor felével kemény habbá vertem. A maradék tejet a cukorral felforraltam. Egy merőkanállal a tojásos keverékhez öntöttem, majd az így hőkiegyenlített elegyet visszaöntöttem a forró tejbe, s visszatettem a gázra.
Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen leég. Célszerű előbb felverni a tojásfehérjét, s felhasználásig hűtőben tartani, de ne túl sokáig. A meleg sárgakrémet —amelybe a csokoládét beletördeltem és hagytam, hogy a hője megolvassza— a felvert habhoz öntöttem. Ezt a krémet azonnal fel kell használni, nem lehet tárolgatni. Ezzel az alappal könnyedén készíthetünk másfajta ízű krémeket is, például karamellásat.

A lapokat, a torta tetejét és az oldalát is megkentem a krémmel, majd betettem a hűtőbe dermedni. 12 darab fél dióval díszítettem a torta tetejét, gyakorlatilag kijelöltem a szeletek nagyságát. Díszítésre most nem maradt krém, de szerintem így is csini lett. A házigazda szerint finom volt ez a torta is.
2015.07.10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése