Diós csokoládétorta— kicsi
(18 cm-es tortaformához)
Olivér tarokkostársunk s népes
családja volt látogatóban a testvérénél itt. Nekik készítettem ezt a tortát. A
jogásztortánál ismertetett piskótát sütöttem meg, csak most —a gluténmentesség
jegyében— kukoricalisztből. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=114449795559921&id=100009847020023&pnref=story
Piskóta:
ü 3
tojás
ü 175
g porcukor
ü 5
evőkanál víz
ü 75
g darált dió
ü 150
g kukoricaliszt
ü fél
csomag sütőpor
A
piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket a porcukor egyharmadával
kemény habbá vertem. A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem, több
részletben hozzáadtam a vizet, mindegyik után alaposan kikevertem a masszát.
Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, majd a diót. Végül a fehérjék habjával
lazítottam. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem, a tésztát óvatosan
beleöntöttem, majd a forma falára felhúztam (nem eléggé, mert így is domború
lett a sütés után). 180 fokos sütőben 50 percig sütöttem. Melegen kivettem a
formából, és 4 lapra vágtam szét. A kukoricaliszt miatt kissé morzsálódik, de
ha ez kell az egészségesebb életmódhoz, ám legyen. J A lapokat kihűtöttem.
Krém:
ü 500
ml tej
ü 2
tojás
ü 70
g kukoricakeményítő
ü 220
g cukor
ü 100
g étcsokoládé
A
tojássárgáját a keményítővel (továbbra is a gluténmentességet szem előtt
tartva) és 150 ml tejjel csomómentesre elkevertem. A fehérjét a cukor felével
kemény habbá vertem. A maradék tejet a cukorral felforraltam. Egy merőkanállal
a tojásos keverékhez öntöttem, majd az így hőkiegyenlített elegyet
visszaöntöttem a forró tejbe, s visszatettem a gázra.
Folyamatosan
kell kevergetni, mert könnyen leég. Célszerű előbb felverni a tojásfehérjét, s
felhasználásig hűtőben tartani, de ne túl sokáig. A meleg sárgakrémet —amelybe
a csokoládét beletördeltem és hagytam, hogy a hője megolvassza— a felvert
habhoz öntöttem. Ezt a krémet azonnal fel kell használni, nem lehet tárolgatni.
Ezzel az alappal könnyedén készíthetünk másfajta ízű krémeket is, például
karamellásat.
A lapokat,
a torta tetejét és az oldalát is megkentem a krémmel, majd betettem a hűtőbe
dermedni. 12 darab fél dióval díszítettem a torta tetejét, gyakorlatilag
kijelöltem a szeletek nagyságát. Díszítésre most nem maradt krém, de szerintem
így is csini lett. A házigazda szerint finom volt ez a torta is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése