Szilvalekvár-projekt
Két hete a
tarokkos-pingpongos cimborámnak, Gábornak köszönhetően nagyobb mennyiségű
őszibarackhoz jutottunk. Annak rendje s módja szerint lekvárt is főztünk
belőle; lett is vagy 28 üveg (inkább a kisebb, 300 ml-es méretet részesítjük
előnyben). Már akkor tudtuk, hogy eljön a szilvaszezon is, s az tuti, hogy mi
lekvár nélkül nem lehetünk. Pláne amióta megkóstoltuk a „mocskos tészta” néven
is elhíresült szilvalekváros tésztát. Igaz, mi tettünk hozzá darált mákot is,
de az már tényleg a burzsoázia diszkrét bája volt J
Bár otthon
van vagy egy tucat szilvafa, de ezek olyan meszességben leledzenek, hogy
rentábilisan nem lehetne belőle lekvárt készíteni, így aztán maradt a Mars téri
piac. Szombaton reggel hatkor sikerült nagyon szépen (nem olcsón) zsákmányolni,
s miután gyorsan megjártuk a Tescót is befőttesüvegek végett, neki is álltunk a
nagy befőzésnek. Szép érett szilva volt, könnyen ment a magvalás. 10:00-kor már
rotyogott is két lábasban a lekvárnak való. Röpke 12 órával később J már az üvegbetöltésnél
jártunk. Amúgy is a szokásosnál nagyobb lánggal főztem, s így aztán nem nagyon
lehetett mellőle elmoccanni, az utolsó 5 (!!!) órában már 2-3 percenként
kellett kavargatni, hogy le ne égjen. Nem szerettük volna folyósra főzni, de a
klasszikus betonkeménységet is kerülni akartuk. J
A
végeredmény: 24 db 300 ml-es és 6 db 500 ml-es üveg lett tele, s mit ad Isten,
pontosan ennyi üveget vásároltunk reggel. Szóval ezt meg kancafüléztük rendesen
J Most három nap száraz
dunszt, aztán majd elrakjuk valahová őket. A hozzávalókról azért nem írtam
semmit, mert a szilván kívül semmit nem tettünk hozzá. Azaz a legvégén egy kis
nátrium-benzoátot, mert ahogy Hofi is megmondta: "Az mindegy, hogy nincs
benne semmi, de ne romoljon el". Igaz ő még a jó öreg nem EU-kompatibilis
szalicilról beszélt. Tehát "No cukor, maximum íz" J. Agyaltunk rajta,
milyen sütikhez is használunk mi szilvalekvárt, s azért találtunk párat.
Például a mákos zserbóba a mák alá ideális ezt kenni. Vagy a flódniba, de azt
hiszem a „mocskos tészta” visz mindent. J
Most olvastam egy fahéjas körtelekvár-receptet J, szóval aki tud olcsón
szép körtét, az ne legyen rest és szóljon! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése