2015. október 1., csütörtök

Szilvalekvár

Szilvalekvár-projekt

Két hete a tarokkos-pingpongos cimborámnak, Gábornak köszönhetően nagyobb mennyiségű őszibarackhoz jutottunk. Annak rendje s módja szerint lekvárt is főztünk belőle; lett is vagy 28 üveg (inkább a kisebb, 300 ml-es méretet részesítjük előnyben). Már akkor tudtuk, hogy eljön a szilvaszezon is, s az tuti, hogy mi lekvár nélkül nem lehetünk. Pláne amióta megkóstoltuk a „mocskos tészta” néven is elhíresült szilvalekváros tésztát. Igaz, mi tettünk hozzá darált mákot is, de az már tényleg a burzsoázia diszkrét bája volt J
Bár otthon van vagy egy tucat szilvafa, de ezek olyan meszességben leledzenek, hogy rentábilisan nem lehetne belőle lekvárt készíteni, így aztán maradt a Mars téri piac. Szombaton reggel hatkor sikerült nagyon szépen (nem olcsón) zsákmányolni, s miután gyorsan megjártuk a Tescót is befőttesüvegek végett, neki is álltunk a nagy befőzésnek. Szép érett szilva volt, könnyen ment a magvalás. 10:00-kor már rotyogott is két lábasban a lekvárnak való. Röpke 12 órával később J már az üvegbetöltésnél jártunk. Amúgy is a szokásosnál nagyobb lánggal főztem, s így aztán nem nagyon lehetett mellőle elmoccanni, az utolsó 5 (!!!) órában már 2-3 percenként kellett kavargatni, hogy le ne égjen. Nem szerettük volna folyósra főzni, de a klasszikus betonkeménységet is kerülni akartuk. J
A végeredmény: 24 db 300 ml-es és 6 db 500 ml-es üveg lett tele, s mit ad Isten, pontosan ennyi üveget vásároltunk reggel. Szóval ezt meg kancafüléztük rendesen J Most három nap száraz dunszt, aztán majd elrakjuk valahová őket. A hozzávalókról azért nem írtam semmit, mert a szilván kívül semmit nem tettünk hozzá. Azaz a legvégén egy kis nátrium-benzoátot, mert ahogy Hofi is megmondta: "Az mindegy, hogy nincs benne semmi, de ne romoljon el". Igaz ő még a jó öreg nem EU-kompatibilis szalicilról beszélt. Tehát "No cukor, maximum íz" J. Agyaltunk rajta, milyen sütikhez is használunk mi szilvalekvárt, s azért találtunk párat. Például a mákos zserbóba a mák alá ideális ezt kenni. Vagy a flódniba, de azt hiszem a „mocskos tészta” visz mindent. J Most olvastam egy fahéjas körtelekvár-receptet J, szóval aki tud olcsón szép körtét, az ne legyen rest és szóljon! J

2015.09.06.

Azóta már túl vagyunk egy sikeres fügelekvár-projekten is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése