2015. október 23., péntek

Becsokizott kukacok

Becsokizott kukacok

Hozzávalók: (40 db kukachoz)

ü  20 g élesztő
ü  200 ml tej
ü  100 g vaj
ü  120 g méz
ü  2 tojás
ü  1/2 teáskanál só
ü  600 g liszt

Töltelék:

ü  100 g fehér eurocrem
ü  250 g étcsokoládé
ü  3 evőkanál étolaj

A meglangyosított tejben egy evőkanál kristálycukrot feloldottam, és az élesztőt felfutattam benne. A dagasztótálba beleütöttem a két tojást, és kézi habverővel kihabosítottam. Hozzáöntöttem a mézzel együtt felmelegített vajat, majd a felfutatott élesztőt. Rászitáltam a sóval elkevert lisztet, és 10 perc alatt rugalmas, ragacsos tésztát gyúrtam. Bár az elején azt hittem, hogy ehhez még kell liszt, mert annyira ragad, de később szépen elvált a tészta a kezemtől és az edény falától is. 1 órán keresztül langyos helyen duplájára kelesztettem.
Kb. 50 g-os részeket tépkedtem belőle, s lisztezett deszkán oválisra nyújtottam. A hosszabb oldalát a tészta szélességének harmadáig éles késsel bevagdaltam. A tölteléket (a felmelegített fehér Eurocremet, illetve az olajjal elkevert olvasztott csokoládét) vékonyan szétkentem a tészta másik részén. A töltelékes szélétől kezdve feltekertem a tésztát, a felüknél kettévágtam a kukacokat és a végüket alaposan összenyomtam, hogy a töltelék ki ne folyjon. „S” alakúra formázva sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt halványbarnára sütöttem őket. Gyufaszál és olvasztott csokoládé segítségével szemeket rajzoltam a kukacoknak (Tudom, tudom. Biológia óra: egyes, ülj-le-fiam), majd rácson kihűtöttem őket.
Ezekkel a sütikkel (no meg közkívánatra a tepertős szilvás papuccsal http://sutilabor.blogspot.hu/2015/09/tepertos-szilvas-papucs.html) kívántunk tegnap boldog névnapot a piarista tanerőknek: Erikának, Marikának, Mariannak, Károlynak, Viktornak és a két Imrének. J

Isten éltesse őket sokáig! Remélem ízlett, (egyelőre csak Zoli jelzett vissza) s el is fogyott minden! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése